Yellowstone Residence

Big Sky, Montana

About This Project

About Yellowstone Residence

Perched at 8,100’ on a mountainside in Montana’s Madison Range, the massing and materials of the Yellowstone Residence are derived from the powerful landscape. The exterior of the house is a composition of core-ten steel and board-formed concrete – materials which metaphorically embrace the harshness of the site and its immediate environment.  The building is organized by a massive concrete wall which cleaves the house and extends into the landscape to the north and south.  Approached alongside the wall, the entrance is carved between the wall and a faceted perpendicular concrete volume which recalls the boulders strewn about the site.  The wall extends thru the living room, where it directs the view across a timbered valley, directly toward the 9,800’ summit of Pioneer Mountain and the sky itself. The core-ten was selected to merge the home with the rocky soil becoming an outgrowth of its site.

One enters the upper floor of this two-story home. The principal spaces are the 15-foot tall living room flanked by the 11-foot tall volumes containing the kitchen/dining room to the west and by the master bedroom suite to the east. The lower floor contains the entertainment room, three guest suites, and a bunk room. To maintain privacy the home is nearly opaque on the entry side of the building except for a tall narrow slot of glass in the faceted concrete and a two-sided projecting corner window that provides views to the north and east from the master bathroom.  The two ceiling heights modulates the composition and is a subliminal reminder of the hierarchical structure of the surrounding mountains.

The interior materials palette is similarly elemental.  At each level, a cedar slatted ceiling is supported above the monolithic concrete floor by blackened steel columns.  Blackened steel also delineates apertures in the thick walls.  Floor-to-ceiling glass curtain walls allow unobstructed views of the dramatic alpine landscape and sky, while a continuous band of clerestory windows in the living room allows balanced light to penetrate the home from four sides.  Two sculptural steel elements – an oversized pivot door at the entrance, and a ¾’ thick twenty-foot long stair railing – are decorated with arrays of square glass holes, abstractly reminiscent of stars in the night sky. The railing is supported by rectilinear steel dowels embedded into the concrete stair.

The Team

Interior Design: Stuart Silk Architects Interiors Team
Decorative Steel Fabrication: Brandner Design, Inc
Custom Glass Design: Scott Chico Raskey
Lighting Design: Brian Hood Lighting Design, Inc
Landscape Architecture:Land Design, Inc
Construction: Charter Construction
Photography: Aaron Leitz, Whitney Kammam

Category
Contemporary, Residential